A la cuina adaptada falta gent!


Les cuines convencionals estan poc o gens adaptades per a persones amb mobilitat reduïda. L’autonomia personal, encara que ara sembla que estigui de moda, és un dret que venim reivindicant les persones amb problemes motors des de fa molts anys.

Avui tocarem el tema de la cuina però més endavant pensem parlar del accessos a la vivenda, el bany i les seves adaptacions...

Pensem que una cuina adaptada no té perquè tenir un alt cost econòmic si està ben dissenyada ja des d’un bon començament. S’ha de planificar molt bé, i sobre planificació nosaltres, les persones amb mobilitat reduïda, en sabem un munt perquè ens hem tingut que adaptar constantment al llarg de la nostra vida.

Per tant us aconsello que, quan hagueu de canviar la vostra cuina sigueu vosaltres mateixos qui, al costat del tècnic, els que aneu marcant les pautes que més us convinguin.

El terra ocupa un lloc primordial en el disseny (pot evitat ensurts i caigudes) per tant, que sigui antilliscant.

Planifiqueu l’espai del taulell de cuina tenint en compte que, segurament, al damunt hi hauran petits electrodomèstics, que us trauran part d’aquest espai que necessitareu per a poder manipular bé els estris de cuina com per exemple: olles, pots, etc...
L’alçada del taulell de cuina és millor que estigui adaptat a cada usuari (ja que, a part de l’alçada de cadascú pot variar segons el tipus de disminució física). La distribució del mobiliari i la col·locació de calaixos té un paper important. Procureu tenir els armaris a la vostra alçada o a la del vostre braç. Tingueu en compte, que actualment hi ha mobiliari amb rodes que permeten fer una extracció total del moble per tal que, l’usuari arribi al fons del taulell de cuina. També existeixen armaris amb graelles giratòries que us permetran agafar els estris sense problemes.

La vitroceràmica d’inducció (la que no crema) pot ser una bona elecció, ja que permet desplaçar els recipients sense necessitat d’aixecar-los.

Escolliu un bon pom pels armaris, proveu-los primer, i quedeu-vos el que millor se us adapti.

Trieu les aixetes de la mateixa manera, n’hi ha un bon ventall al mercat. Si teniu problemes a les mans hi ha aixetes que s’obren soles quan detecten un objecte a sota o porten una palanca que facilita molt l’obertura.

Feu col·locar els endolls i els interruptors a l’abast del vostre braç i lluny de l'aigua (depenent de la vostra alçada o si veieu que els haureu de manipular-los des de la cadira de rodes...).

Pot ser útil que col·loqueu d’entrada les portes de la vivenda que tinguin una amplada de 90 cm i que puguin tenir un gir de 1,50 o més (penseu que les cadires elèctriques són més grans)

Voldria dir-vos que això que us escric és només un esbós de tot el que es pot fer per adaptar el nostre entorn diari per fer-vos la vida més fàcil.

Del tema de les ajudes tècniques a la llar, que també es mereix un capítol a part, us en parlaré més endavant.

Un altre tema important son les ajudes de l’Administració per a poder fer les adaptacions a la vostra llar, us faré la recerca d’informació i la penjaren en breu al bloc.

Per acabar us diré que, a mi em va agradar visitar el local que té SIRIUS. A Granollers el podeu trobar en aquest altre enllaç i potser a vosaltres també us pot ser d’utilitat, perquè allà ho veureu exposat.

Segurament també hi deuen haver empreses que ja es dediquen a dissenyar tot això integralment, per aquest motiu us recomano sempre consultar als experts.

M’agradaria molt que cadascun dels lectors d’aquest post -segurament molt més experts que jo mateixa- participin amb la seva experiència fent comentaris.


Fotografia extreta d'aquest web
(cliqueu)

1 comentari:

Unknown ha dit...

Subscric totalment les recomancions fetes. Tinc una llarga trajectoria en el camp de la rehabilitació de cuines, banys i habitatges. D'un temps ençà m'he decantat cap a l'adaptació de cuines per a persones amb discapacitat i talla baixa.
Crec que la cuina s'ha de personalitzar al màxim, buscant la solució concreta a cada necessitat i fugir de mecanismes sofisticats, d'alta tecnologia, que a curt termini son problemàtics i molt cars tant de compra com de manteniment.
Estic professionalment a la vostra disposició a cuinesadaptades@hotmail.com